فهرست مطالب

نشریه کودکان استثنایی
سال یازدهم شماره 3 (پیاپی 41، پاییز 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/08/11
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سالار فرامرزی*، سعید حبیب اللهی، سید رضاپورسید صفحه 217
    هدف

     این پژوهش با هدف اثربخشی آموزش گروهی شناختی رفتاری مهارتهای زندگی بر سازگاری افراد دارای نقص بینایی انجام گرفت. 

    روش

     روش پژوهش آزمایشی بوده و از طرح پیش‌آزمون- پس‌آزمون با گروه کنترل استفاده شده است؛ بدین منظور از بین دانشجویان نابینا و کم‌بینای شهر اصفهان در سال تحصیلی 89 به شیوه نمونه‌گیری تصادفی تعداد 21 نفر انتخاب و به تصادف در دو گروه آزمایش و کنترل گمارده شدند. برای جمع‌آوری اطلاعات از پرسشنامه سازگاری بل که روایی و پایایی آن تایید شده است، استفاده شد. داده‌های به‌دست آمده با استفاده از روش آماری تحلیل کواریانس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

     یافته‌ها

    یافته‌های پژوهش نشان داد که تفاوت معناداری بین عملکرد دوگروه آزمایش و کنترل، در مرحله پس‌آزمون در نمره کل سازگاری 001/0P ≤  و خرده مقیاسها وجود دارد. 

    نتیجه‌گیری

    بنابراین می‌توان نتیجه گرفت که آموزش مهارتهای زندگی به شیوه گروهی شناختی- رفتاری بر سازگاری نابینایان تاثیر مثبت و معنا‌داری دارد و از این روش می‌توان در آموزش و توان‌بخشی افراد نابینا با هدف بهبود سلامت روانی و افزایش سازگاری استفاده کرد.

    کلیدواژگان: نقص بینایی، مهارتهای زندگی، سازگاری، شناختی، رفتاری گروهی
  • دیبا سیف*، لعیا بشاش صفحه 229
    هدف

    از پژوهش حاضر، بررسی رابطه هدف‌گرایی و راهبردهای خودتنظیمی انگیزشی در میان دانش آموزان تیزهوش مقطع دبیرستان بود. 

    روش

     بدین منظور 609 دانش آموز سال اول دبیرستان (359 دختر و 250 پسر) براساس نتایج حاصل از آزمون هوشی اوتیس، از مدارس پرورش استعدادهای درخشان، مدارس نمونه و مدارس عادی دولتی انتخاب و به عنوان آزمودنی، در این پژوهش، شرکت کردند. ابعاد هدف‌گرایی از طریق مقیاس هدف‌گرایی در درس ریاضی و راهبردهای خودتنظیمی انگیزشی به وسیله‌ مقیاس خودتنظیمی انگیزشی مورد سنجش قرار گرفت. روایی هر یک از این ابزارها، از طریق تحلیل عاملی احراز شد.

    یافته‌ها

    تحلیلهای رگرسیونی چندمتغیره نشان داد که تسلط‌گرایی، استفاده از انواع راهبردهای خودتنظیمی انگیزشی را پیش‌بینی می‌کند. بررسی الگوی این رابطه، نشان از آن دارد که تسلط‌گرایی، بیشتر با فزونی به کارگیری راهبردهای خودتنظیمی انگیزشی همراه است. عملکردگرایی نیز به جز ارتقای علاقه سایر راهبرهای خودتنظیمی انگیزشی را پیش‌بینی می‌کرد. اما عملکردگریزی پیش‌بینی کننده هیچ یک از راهبردهای فوق نبود. 

    نتیجه‌گیری

    این یافته‌ها در پرتو نتایج حاصل از مطالعات پیشین و نظریه‌های خودتنظیمی مورد بحث قرار گرفت و کاربردهای آن در تعلیم و تربیت تیزهوشان ارایه شد.

    کلیدواژگان: هدف گرایی، راهبردهای خودتنظیمی انگیزشی، تیزهوش، آموزش ریاضی
  • مهناز علی اکبری دهکردی*، اصغر دادخواه، فریبا مهردادفر، طیبه محتشمی، داوود کردستانی صفحه 245
    هدف

    این پژوهش به منظور بررسی اثربخشی توان‌بخشی روانی دوساهو برتعامل اجتماعی و مولفه‌های آن در کودکان فلج مغزی 7تا 15سال شهر قزوین صورت گرفته است. 

    روش

    پژوهش حاضر، از نوع طرحهای شبه آزمایشی، پیش‌آزمون و پس‌آزمون با گروه کنترل است و نمونه‌ای به حجم 20 نفر از کودکان فلج مغزی که شرایط شرکت در این پژوهش را داشتند، به روش تصادفی در دسترس انتخاب شدند و به‌طور تصادفی در دو گروه کنترل و آزمایش جای داده شدند. از هر دو گروه پیش‌آزمون گرفته شد سپس برای گروه آزمایشی به مدت دو هفته و هر هفته سه جلسه تمرینات توان‌بخشی روانی دوساهو انجام شد و برای گروه کنترل هیچ مداخله‌ای صورت نگرفت؛ سپس از هر دو گروه پس آزمون گرفته شد. پرسشنامه تعامل اجتماعی دادخواه و همکاران (1998) در این پژوهش به عنوان ابزار استفاده گردید.

     یافته‌ها

    نتایجی که از تحلیل کوواریانس به‌دست آمد، حاکی از تاثیر معنادار روش توان‌بخشی روانی دوساهو بر تعامل اجتماعی کودکان فلج مغزی بود (01/0 < p). 

    نتیجه‌گیری

    یافته‌های این پژوهش نشان داد که با استفاده از روش های روان‌شناختی و به‌کارگیری تلاش و اراده در کودکان فلج مغزی می‌توان به آنها در بهبود تعاملات اجتماعی کمک کرد، لذا می‌توان به خانواده‌ها و دیگر مسیولین تعلیم و تربیت استثنایی، استفاده از این روش را جهت بهبود تعاملات اجتماعی این کودکان پیشنهاد کرد.

    کلیدواژگان: توان بخشی روانی دوساهو، تعامل اجتماعی، فلج مغزی
  • بهروز کریمی*، حمید علیزاده، نورعلی فرخی، اسماعیل سعدی پور صفحه 255
    هدف

    هدف مقاله حاضر، مقایسه اثربخشی سه شیوه آموزش مستقیم، آگاهی واج‌شناختی و آموزش ترکیبی بر کاهش مشکلات املای دانش‌آموزان دبستانی است. 

    روش

    جامعه آماری این پژوهش آزمایشی، شامل دانش‌آموزان دختر و پسر پایه سوم تا پنجم دبستان شهرستان ارومیه، دارای اختلالهای یادگیری ویژه بوده‌اند نمونه‌گیری به روش، تصادفی ساده انجام گرفته و از ابزارهای اندازه‌گیری شامل آزمون هوش وکسلر مقیاس کودکان (WISC-R) و آزمون پیشرفت تحصیلی املای محقق‌ ساخته، استفاده شده است. از هر چهار گروه پیش آزمون و پس آزمون به عمل آمد. داده‌ها با استفاده از تحلیل واریانس یک طرفه و آزمون تعقیبی شفه تحلیل شد.

     یافته‌ها

    نتایج نشان داد که آموزش مستقیم و آموزش ترکیبی در سطح 01/0>p و آموزش آگاهی واج شناسی در سطح 05/0>p در کاهش مشکلات املای دانش‌آموزان دبستانی دارای اختلالهای یادگیری ویژه ، موثر بوده اند.

     نتیجه‌گیری

    بر این اساس نتیجه‌گیری می‌شود که هر سه شیوه آموزشی در رفع مشکلات املای دانش آموزان دبستانی کاملا اثربخش و سودمند هستند.

    کلیدواژگان: اختلال یادگیری در املا، آموزش مستقیم، آگاهی واج شناسی، آموزش ترکیبی
  • آتوسا رستم بیک تفرشی*، احمد رمضانی واسوکلایی صفحه 267
    هدف

     هدف پژوهش حاضر، بررسی انواع آغازگر و توزیع آنها در بیان نوشتاری دانش آموزان کم‌توان ذهنی شهر تهران در مقاطع و پایه های تحصیلی مختلف بر مبنای فرانقش متنی معرفی شده در رویکرد نقش‌گرای نظام مند هلیدی است. 

    روش

     برای جمع‌آوری داده ها از شیوه نمونه گیری تصادفی خوشه ای استفاده شد و در نتیجه در مجموع 311 دانش آموز از میان 1737 دانش آموز مشغول تحصیل در مقطع ابتدایی و پیش‌حرفه ای و حرفه ای انتخاب شدند. ابزار جمع‌آوری داده ها در پژوهش چهار قصه تصویری بود. دانش‌آموزان به‌صورت انفرادی برای قصه‌های تصویری داستانی نوشتند ؛سپس داده ها بر مبنای فرانقش متنی و با توجه به انواع آغازگر در بندهای زبان فارسی توصیف شد و نتایج در پایه های مختلف با یکدیگر مقایسه شدند. 

    یافته‌ ها

    آغازگر فاعلی غیرمحذوف در پایه های تحصیلی مختلف، پررخداد ترین آغازگر است (61 درصد). زبان فارسی ضمیر انداز است و انتظار می رود در جملات خبری، آغازگر فاعلی محذوف آغازگر بی نشان و پر رخداد ترین آغازگر باشد، اما در پژوهش حاضر، آغازگر فاعلی محذوف در 34 درصد بندها مشاهده شده است. آغازگر متنی نیز در 23 درصد بندها مشاهده شده است. سایر انواع آغازگرها هر یک کمتر از 3 درصد رخداد داشته اند.

     نتیجه‌گیری

    پس از تحلیل آماری آزمون خی دو نشان می دهد که تفاوت در استفاده از هر آغازگر در پایه های مختلف تحصیلی در سطح 001/0≤P معنادار است؛ به جز آغازگر مفعولی. همچنین تفاوت استفاده از آغازگرهای مختلف در هر پایه تحصیلی در سطح 001/0 ≤ Pمعنادار است؛ به جز پایه پنجم و اول پیش حرفه‌ای. استفاده از آغازگر مرکب در ساختار بند که یکی از ملاکهای پیچیدگی بند نیز به شمار می رود، با بالا رفتن پایه تحصیلی افزایش چشمگیری داشته است.

    کلیدواژگان: آغازگر، نوشتار، فرانقش متنی، کم توان ذهنی
  • مجید قدمی*، علی اصغر کاکو جویباری صفحه 283

    هدف از انجام این تحقیق بررسی و مقایسه نگرش عاطفی مادران کودکان ناشنوا و کم‌توان ذهنی نسبت به فرزندان معلولشان بود. 

    روش

     جامعه آماری این پژوهش مادران دانش‌آموزان ناشنوا و کم توان ذهنی مدارس استثنایی شهر تهران بوده است. نمونه آماری عبارت بود از دو گروه 30 نفری از مادران کودکان کم توان ذهنی و مادران کودکان ناشنوا که از بین مدارس مذکور با روش نمونه‌گیری تصادفی انتخاب شدند. آزمودنی‌ها به وسیله پرسشنامه آزمون شده و از نظر چهار ویژگی میزان پذیرش، طرد، اعطای آزادی و ابراز محبت نسبت به کودک معلولشان، بررسی و با یکدیگر مقایسه شدند.

    یافته‌ها

    با توجه به مقدار t محاسبه شده در میزان پذیرش، اعطای آزادی، طرد و محبت به کودک از سوی مادران کودکان ناشنوا و کم توان ذهنی تفاوت معنا داری مشاهده نشد.

     نتیجه‌گیری

    نتایج نشان دادند که دو گروه نمونه در چهار ویژگی فوق‌الذکر هیچ تفاوت معناداری با یکدیگر نداشته و از نگرش مشابهی نسبت به کودکان معلولشان برخوردار هستند. به عبارت دیگر نوع معلولیت در نگرش منفی مادران موثر نمی‌باشد و می‌توان چنین نتیجه‌گیری کرد که این نوع معلولیت به یک اندازه فشار روانی روی والدین بخصوص مادران ایجاد می‌کند.

    کلیدواژگان: نگرش عاطفی، پذیرش، طرد، اعطای آزادی، ابراز محبت، ناشنوایی، کم توان ذهنی
  • سید مصطفی نچواک*، شیدا آهنی کمانگر صفحه 293
    هدف

    نشانگان داون رایج‌ترین ناهنجاری کروموزمی و شایع‌ترین علت کم‌توانی ذهنی در جوامع انسانی است. در آسیب‌شناسی این نشانگان به‌ویژه در بروز کم‌توانی ذهنی، استرس اکسیداتیو از مطرح‌ترین عوامل است.  بررسی استرس اکسیداتیو به‌مثابه فرایندی آسیب‌رسان در مبتلایان به نشانگان داون،  موضوعی است که در این مقاله مورد بررسی قرار گرفته است.

     روش 

    تشریح استرس اکسیداتیو در نشانگان داون، تبیین واکنشهای رادیکالی به‌منظور تعیین نوع رادیکالی که می‌تواند عامل اصلی آسیب و بروز صدمه باشد و بررسی راهکارهای مقابله با استرس اکسیداتیو در نشانگان داون، مواردی هستند که در این مقاله به آنها پرداخته شده است. 

    نتیجه گیری

    افزایش بیان ژن مولد آنزیم سوپر اکسید دیسموتاز و عملکرد نامناسب میتو کندری عوامل اصلی در تولید رادیکال هیدروکسیل و بروز استرس اکسیداتیو در نشانگان داون هستند.  در حال حاضر، با استناد به مطالعات انجام شده رژیم غذایی غنی از میوه و سبزیجات که براساس میل و ذایقه فرد مبتلا به نشانگان داون تهیه شده باشد، همراه با انجام منظم فعالیتهای جسمی به‌صورت راهکار عملی در کاهش استرس اکسیداتیو در مبتلایان به نشانگان داون پیشنهاد می‌شود.

    کلیدواژگان: نشانگان داون، استرس اکسیداتیو، ک متوانی ذهنی
|
  • Salar Faramarzi*, Said Habibollahi, Seyedreza Poorseyed Page 217
    Objective

    The purpose of this study was to investigate the effectiveness of cognitive behavioral group training of life skills on adjustment in people with vision loss in Isfahan.

    Method

    The 21 participants of this experimental study were all university students with vision loss. Bell Adjustment Inventory was used to measure the adjustment of students.

    Result

    After gathering and analyzing of the data with covariance statistical analysis, the following results were revealed a significant difference.

    Conclusion

    This study shows that life skills cognitive behavioral group training could have a positive effect on adjustment in university students with vision loss.

    Keywords: Vision loss, cognitive behavioral, life skills, Adjustmen
  • Diba Saf*, Laya Bashash Page 229
    Objective

    The purpose of the present study was to investigate the relationship between goal orientation and motivational strategies among gifted students.

    Method

    For this purpose, 609 gifted first year high school students (359 girls and 250 boys) were selected utilizing Otis Intelligence Test. Also, Mathematics Goal Orientation Scale (MGOS) and Motivational Regulation Scale (MRS) were used as measuring instruments.

    Results

    Multiple regression analysis revealed that all of the five motivational regulation strategies were positively predicted by mastery goal orientation. Also, performance approach goal orientation predicted motivational regulation strategies, except, interest enhancement. None of the motivational regulation strategies were predicted by performance avoidance goal orientation. Results also indicated that a pattern of goal orientation could be used to explain gifted students, reported use of motivational regulation strategies. Findings were interpreted in light of motivational aspects of self-regulation theories.

    Conclusion

    Applications for gifted education were discussed.

    Keywords: Goal orientation, Motivational regulation strategies, Gifted, Mathematics instruction
  • Mahnaz Aliakbari Dehkordi*, Asghar Dadkhah, Fariba Mehrdadfar Taybe Mohtashami Davoud, Kordestani Page 245
    Objective

    This research evaluates the effectiveness of Dohsa-hou psycho-rehabilitation on social interaction in 7-15 year old children with cerebral palsy in Ghazvin.

    Method

    This research is quasiexperimental, pre-test and post-test designs with control group that for this purpose 20 children with cerebral palsy recognized eligible to participate in this study were randomly selected and divided into experimental and control groups. Pre-test was administered for both groups (social interaction questionnaire). The experimental group practiced Dohsa exercises three sessions a week for two weeks. No intervention was made for the control group. Then, post-test was administered for both groups. Dadkhah et al`s social interaction questionnaire (1998) was used.

    Results

    The results from covariance analysis indicated that Dohsa-hou psycho-rehabilitation was significantly effective on social interaction in children with cerebral palsy (p<0.01).

    Conclusion

    The study findings stress that through psychological methods and by making efforts in children with cerebral palsy, we can help to improve their social interaction.

    Keywords: Dohsa, hou Psycho, Rehabilitation, Social interaction, Cerebral palsy
  • Behrooz, Karimi*, Hamid Alizadeh., Nour Ali Farrokhi., Esmail, Sadipour Page 255
    Objective

    The purpose of the current paper is to compare the effectiveness of direct Instruction, phonological awareness and combined method on the Reduction of elementary students spelling problems.

    Method

    The target population in the present experimental study include all male and female third, to fifth grade elementary students. In Urumieh in 1388. Were selected from the population after it was determined they had learning disorders in their spelling. Simple random sampling and measurement instruments such as WISC-R and achievement test for spelling were used. both a pretest and a posttest were administered to the four groups. The data were analyzed by one – way ANOVA and scheffe post –hoc test.

    Results

    The results revealed that direct instruction and combined method at P<.01 and phonological awareness method at P<.05 were effective in the reduction of third, fourth and fifth grade elementary students spelling problems who had learning disorders.

    Conclusion

    According, it is concluded that all the three instructional methods are quite effective and helpful in reduction of elementary students spelling problems.

    Keywords: Spelling Learning Disorders, Direct Instruction, Phonological Awareness, Combined Method
  • Atoosa Rostambeik Tafreshi*, Ahmad Ramezani Vasookolaee Page 267
    Objective

    The present study was conducted to analyze and compare the written discourse of EMR students according to textual metafuntion introduceed in Halliday’s systemic functional grammar.

    Method

    The present research follows a descriptive method. The informants (311 students) were chosen among the primary, prevocational guidance school and vocational high school students in 2009. The informants were chosen according to multistratified cluster sampling. Four schools have been selected through random-sampling (two for boys and two for girls). A written test in the form of picture stories was administered to 311 students.

    Results

    At first, the data (consisted of 2407 clauses and 10861 words) were analyzed concerning the thematic structure in clauses. Concerning the textual metafunction, overt subject theme is the most frequent (61%) in all grades. Covert subject theme occurred in (34%), and textual theme in (23%) of the clauses. The frequency of covert subject theme increases as the grades increase. Complex theme happens in about 25% of the clauses. Additionally, 96% of complex themes consist of textual and topical themes. Interpersonal themes come after textual and before topical themes.

    Conclusion

    Nonparametric statistical test (x2 test) shows that the difference between EMR student's use of different theme (except object theme) in different grades is significant when P≤0/001. Moreover, the use of different themes in each grade is also significant. The frequency of complex theme (as a criterion of complex clause) increases as the grade increases.

    Keywords: Theme, Written discourse, Textual metafunction, Mentally retarded
  • Majid Ghadami*, Ali Asghar Kakoo Jouibari Page 283
    Objective

    This research was aimed to investigate and compare emotional attitudes of hearing disability and intellectually disabled students’ mothers towards their children.

    Method

    Among hearing disability and intellectually disabled students’ mothers in Tehran, 30 ones whose children were intellectually disabled and 30 whose were hearing disability were chosen through random sampling. The informants were asked about the rate of rejection, acceptance, expressed affection and giving freedom toward their children. The data gathered by means of questionnaire.

    Result

    According to the result, the difference of the rate of rejection, acceptance, expressed affection and giving freedom toward their children between the groups under study were not significant.

    Conclusion

    Both groups experience same attitudes toward their exceptional children. In other words children’s exceptionality does not affect mothers’ attitudes towards their children. We can conclude that these exceptionality have same effects on mothers.

    Keywords: Emotional Attitudes, Acceptance Rate, rejection Rates, Giving Freedom, hearing disability, Express Affection
  • Seyed Mostafa Nachvak*, Shida Ahani Kamangar Page 293
    Objective

    The study of stress oxidative as a pathogenic process in Down Syndrome (DS) patients is the goal of this paper.

    Methods

    Explaining the mechanism of oxidative stress in DS, describing radical reactions to determine the type of free radical that can cause major damage, and the incidence of injury and studying strategies for coping with oxidative stress in DS are the issues considered in this paper.

    Conclusion

    An increase in the expression of super oxide dismutase gene and mitochondrial dysfunction are the main factors in hydroxyl radical generation and oxidative stress in DS. Now, according to the studies done, a diet rich in fruit and vegetables based on taste desire of patient with DS along with regular physical activity are suggested as practical means to reduce oxidative stress in patients with DS.

    Keywords: Stress oxidative, Down Syndrome, Mechanisms, Managements